Reageren op een positieve review? Ontdek voorbeelden.

Maak klanten enthousiast met een goede reactie op hun positieve review. Hieronder delen we 5 tips en voorbeelden die je direct kunt gebruiken.

Grote kans dat je maandelijks positieve reviews krijgt. Het is belangrijk om hierop te reageren. Zo onderhoud je de relatie met de klant en in veel gevallen verwacht diegene ook een reactie. Toch zien we dat niet alle bedrijven een goed antwoord geven op een positieve recensie.

In dit artikel ontdek je:

  • Tips voor een sterk antwoord.
  • Waarom het belangrijk is om te reageren.
  • Voorbeeld reacties op een positieve review.
Reageren op reviews

Waarom reageren op reviews?

Reageren op reviews is belangrijk. Dit draagt bij aan de relatie met de klant. Diegene neemt namelijk tijd om een recensie te schrijven. Dan is het goed om je waardering uit te spreken. Ook zien potentiële klanten dat je betrokken en vriendelijk bent. Dit geeft een positieve indruk van je bedrijf.

Uit onderzoek van Bright Local blijkt dat klanten vaak een reactie verwachten. Van de groep die dat niet verwacht, is het extra leuk om het te krijgen. Zo overtref je de verwachting. Ook kan het zorgen voor betere zichtbaarheid in Google. Als je reageert op een Google review ziet de zoekmachine dat je feedback waardeert. Dit draagt bij aan je positie in Google.

Kortom, reageren op reviews zorgt voor deze voordelen:

  • Versterkt de relatie met de klant.
  • Draagt bij aan je positie in Google (SEO).
  • Potentiële klanten krijgen een positieve indruk.
  • Je kunt goede eigenschappen van je bedrijf benadrukken.

Je dient zowel positieve als negatieve beoordelingen te beantwoorden. Bekijk hier tips en voorbeelden om op negatieve recensies te reageren.

Hoe reageer je op een positieve review?

We zetten verschillende tips en voorbeelden op een rijtje. Dit gebruik je bij het reageren op een positieve recensie.

1. Bedank de klant voor zijn review

De klant neemt de moeite om een recensie te schrijven. Toon dan ook je waardering door hem of haar te bedanken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

  • Bedankt voor je leuke review en beoordeling, Bart!
  • Wat leuk om te lezen, Bart. Bedankt voor je mooie review!
  • Hartelijk dank voor je bezoek en het delen van je ervaring.
  • Bedankt voor je bezoek en je review, Bart.
  • Hoi Bart, bedankt voor je review en complimenten.
  • Bedankt voor je compliment, Bart. Dat waarderen we.
Deze beddenzaak bedankt de klant op de juiste wijze. Ze maken het ook persoonlijk door haar naam te benoemen in het antwoord. Je kunt het nog persoonlijker maken door af te sluiten met je voornaam.

2. Herhaal het positieve punt

Het herhalen van positieve punten heeft meerdere voordelen. Zo laat je blijken dat je de review echt gelezen hebt. Je geeft namelijk aan wat de klant zegt. Daarnaast creëer je hiermee een uniek antwoord. Het is namelijk vrij lastig om na 50 reviews nog een creatief antwoord te bedenken.

Zo herhaal je het positieve punt:

  • Fijn dat je genoot van onze ossenhaas. Dat is de specialiteit van de chef.
  • Je auto ziet er inderdaad weer mooi uit op de foto! We zijn blij dat je tevreden bent met onze wasstraat.
  • We zijn blij dat je tevreden bent met onze broodjes en prijzen.
  • Leuk om te horen dat je snel geholpen bent. Het personeel doet hier zijn best voor.
  • Ons doel is om een mooi kapsel te bezorgen. We worden dan ook blij als we dat terug horen. 

Door een detail te herhalen heb je dus altijd een uniek antwoord. Je wilt voorkomen dat klanten denken dat je een standaard reactie geeft. Ook zorg je met deze tip dat je de sterke punten van het bedrijf extra benadrukt. Dat zien potentiële klanten, want ruim 90% leest namelijk eerst de reviews voor hun eerste bezoek of aankoop.

Het bedrijf bedankt de klant en herhaalt het positieve punt. Dat is goed! Ook is het bericht persoonlijk door Charles te schrijven. Wel kon de ondernemer het antwoord afsluiten met zijn of haar eigen voornaam.

3. Geef aan dat ze altijd welkom zijn

Je kunt aangeven dat ze altijd welkom zijn. Dit is vanzelfsprekend, maar het staat wel vriendelijk in de review. Dit geeft ook een goed gevoel bij potentiële klanten. Het is namelijk een vriendelijke afsluiting.

Schrijf het alleen niet te overdreven, anders kan het nep aanvoelen. Gebruik bijvoorbeeld deze zinnen als afsluiting:

  • We zien je graag weer!
  • We hopen je graag weer eens te zien.
  • Graag tot de volgende keer.
  • We hopen je snel weer te mogen verwelkomen.
  • Tot het volgende bezoek.

Het is wel belangrijk dat je het aanpast aan de situatie. Stel dat iemand bij een apotheek een recensie schrijft: ‘bedankt voor de medicijnen’. Dan kan het wat verkeerd overkomen als je schrijft: Hoop je snel weer te zien! Bij een restaurant, hotel of bar kan het weer wel.

Reageren op een positieve review
De broodjeszaak geeft een goed antwoord. Ze maken het persoonlijk, benoemen een positief detail en sluiten goed af. Het enige verbeterpunt is dat ze nog kunnen reageren/afsluiten met hun voornaam.

4. Maak het persoonlijk: gebruik de voornaam

Schrijf de naam van klant in je antwoord. Vaak staat dat aangegeven bij Google Reviews, Facebook of Trustpilot. Op deze wijze maak je het bericht persoonlijk. De klant voelt zich meer aangesproken dan een algemeen bericht. De band tussen jouw bedrijf en de klant versterk je hierdoor.

Eén of hooguit twee keer de voornaam schrijven is voldoende. Ook kan je jouw eigen naam vermelden in de afsluiting van het antwoord. Zo heeft de klant meer het gevoel dat een echt persoon reageert.

Zo maak je het persoonlijk:

  • Fijn dat het mooie uitzicht je beviel, Jasper.
  • Je bent altijd welkom! Groet, Patrick van Garage XL.
  • Hoi Bart, bedankt voor je leuke review!
  • Zoals ik het lees genoot je van het voorgerecht, Bart.
schrijf de review persoonlijker
De klant schrijft een leuke review met een foto. De ondernemer laat een kans liggen, zoals het benoemen van een detail uit de review en juiste afsluiting met voornaam. Hierdoor komt het antwoord niet persoonlijk over.

5. Houd het kort

Zorg dat je antwoord kort is. Zo is de kans groter dat (potentiële) klanten je bericht daadwerkelijk lezen. Als het een erg lang antwoord is, kan men delen van je antwoord overslaan. Dat wil je voorkomen en daarom is de tip om kort en krachtig te reageren.

We raden aan om maximaal 3-5 zinnen te gebruiken. Maak het uiteraard niet te kort, door alleen ‘dankje’ te zeggen, zoals in de afbeelding hierboven. Dan komt het over alsof de positieve review je weinig interesseert.

Zo maak je het kort maar krachtig:

  • Schrijf tussen de 3 en 5 zinnen.
  • Focus op het herhalen van maximaal één tot twee details.
  • Check na het schrijven of je woorden kunt schrappen.

Het is uiteraard ook handig om de positieve reviews op je website te plaatsen.

Het antwoord is kort, maar het bedrijf kon minstens een positief detail herhalen en afsluiten met: Tot de volgende keer!

Binnen hoeveel dagen reageren op een review?

Het is belangrijk om snel te reageren. Het liefst binnen 24-48 uur. De meeste klanten verwachten in elk geval binnen een week een reactie. De klant laat waarschijnlijk vrij snel een recensie achter na zijn aankoop. Laat hier zelf dan ook geen maanden of weken overheen gaan. Dan kan de klant denken dat zijn recensie je niet waardeert. Of sterker nog: als je helemaal niet reageert, is het mogelijk dat die denkt dat je hem of haar negeert.

Binnen hoeveel dagen reageren op review
Foto komt van Bright Local. Zij doen jaarlijks onderzoek naar reviews. De meeste klanten verwachten binnen 7 dagen een reactie.

Moet ik op oude recensies reageren?

Het kan nooit kwaad om op oude recensies te reageren. Sterker nog: dat laat zien dat je de review (alsnog) gelezen hebt. Wel adviseren we om dit niet jaren later te doen. Dat komt wat vreemd over. Zeker ook omdat de tijdsperiode bij de review staat én ook bij jouw reactie. Gebruik bijvoorbeeld deze richtlijnen:

  • Negatieve recensie die tussen de 1-12 maanden oud is? Reageer hier alsnog op.
  • Positieve review die tussen de 1-12 maanden oud is? Reageer hier alsnog op.
  • Zéér slechte recensie van meer dan een jaar oud? Dan kun je aangeven dat bijvoorbeeld zaken verbeterd zijn inmiddels.
  • Overige reviews die meer dan een jaar oud zijn? Daar hoef je niet op te reageren.

Uit onderzoek blijkt dat consumenten de meeste waarde hechten aan recente reviews. Voorkeur gaat uit naar beoordelingen van maximaal 4 weken geleden. Toch wil je jouw reputatie goed houden voor potentiële klanten die ook naar afgelopen maanden kijken. Daarom raden we aan om wel te reageren op reviews die tussen de 1-12 maanden oud zijn. Verzamel daarnaast ook actief nieuwe recensies.

Is de ontvangen review vals of nep? Dan kun je een poging doen om de review te verwijderen uit Google.

oude reviews beantwoorden
Wij hebben dit schema gemaakt, zodat je kunt zien wanneer je nog op oude reviews moet reageren.

Hulp bij het reageren op reviews?

Heb je een vraag of wil je weten of jouw antwoord goed is? Stuur ons dan gerust een bericht. We kijken direct met je mee. Binnen een paar uur heb je antwoord en een sterke reactie voor de klant. Daarnaast helpen we je graag met onze unieke reviewformule.

Hiermee krijgt je bedrijf het volgende:

  • We voorzien al jouw klanten van een zeer goed antwoord.
  • Je krijgt meer reviews van je blije klanten.
  • Jouw bedrijf is online beter zichtbaar.
  • Minder twijfelende klanten, omdat je goede reviews hebt.

Veelgestelde vragen aan ons

Hoe reageer je op een positieve review?

Zorg dat je de klant altijd bedankt en maak het persoonlijk. Dit kun je doen door de voornaam te noemen in je antwoord. Herhaal daarnaast een detail uit de review. Zo laat je zien dat je de recensie goed gelezen hebt. Sluit vervolgens af met je (voor)naam. In dit blog staan meer tips.


Binnen hoeveel dagen reageren op een recensie?

Zorg dat je snel reageert. De klant doet namelijk moeite om een review te plaatsen. Laat hier dan ook geen weken overheen gaan. Probeer binnen één week te antwoorden. Het liefst nog binnen 24-48 uur.


Moet ik altijd reageren op beoordelingen?

Ja, op deze wijze laat je aan de klant zien dat je zijn reactie waardeert. Hiermee versterk je de relatie. Ook krijgen potentiële klanten een positieve indruk, omdat ze zien dat je ervaringen van klanten belangrijk vindt. Daarnaast draagt het bij aan je lokale vindbaarheid in Google (SEO).

Iskander Nizam
Iskander Nizam

Iskander Nizam is de oprichter van BlijeReviews.nl. Met zijn jarenlange ervaring helpt hij ondernemers met het verkrijgen van goede reviews en marketing. Daarnaast ondersteunt hij (grote) organisaties met succesvolle communicatie. Dit deed hij onder meer bij Rabobank en Rijkswaterstaat.