Google Mijn Bedrijf is een bedrijfsvermelding in Google. Het is zichtbaar zodra mensen jouw bedrijf zoeken of een bepaalde dienst in de buurt. Bijvoorbeeld een kapper of restaurant. Het is dan ook belangrijk dat jouw profiel goed ingericht is. Dit is namelijk een uithangbord en een goed profiel zorgt voor deze voordelen:
- Je bent beter vindbaar in de regio.
- Met een goed profiel zorg je voor extra vertrouwen.
- Klanten zien actuele informatie, zoals openingstijden.
Het heet ook wel ‘Google My Business’ (GMB). In dit blog delen we handige tips met je. Hiermee maak je een sterk bedrijfsprofiel in Google.
Waarom is een Google Bedrijfsprofiel belangrijk?
Google Mijn Bedrijf is een gratis bedrijfsvermelding in Google. Daarmee zorg je dat jouw bedrijf zichtbaar wordt voor nieuwe klanten. Denk aan mensen die in Google Maps zoeken op bijvoorbeeld “autogarage in de buurt”. Zij zien het volgende:
- Je openingstijden
- Het adres
- Reviews van klanten
- Foto’s van je bedrijf
Nieuwe klanten kijken vaak eerst in Google voordat ze langskomen of reserveren. Komt jouw profiel snel naar voren met goede reviews en mooie foto’s? Dan is de kans groot dat klanten op je profiel klikken en niet die van de concurrent. Een goed profiel in Google Mijn Bedrijf (GMB) draagt dus bij aan zowel vertrouwen als vindbaarheid.

Hoe optimaliseer je jouw bedrijfsprofiel?
1. Maak een Google Mijn Bedrijf (GMB)
Voordat je jouw bedrijf kunt optimaliseren, moet je eerst een Google Mijn Bedrijf-profiel aanmaken (of een bestaand profiel claimen). Dit kun je doen door hierheen te gaan: https://www.google.com/business. Log vervolgens in met jouw Google account. Heb je die niet? Zorg dat je dat dan eerst aanmaakt.
Hierna kun je jouw vermelding vastleggen. Dit doe je door je bedrijf op te zoeken en te claimen. Vul wel je echte bedrijfsnaam in, zoals ook bekend is bij de Kamer van Koophandel. Het is niet de bedoeling dat je diverse zoektermen erin toevoegt. Zorg dus dat jouw informatie juist is.
Verificatie bij een nieuw bedrijfsprofiel
Bij het aanmaken van een nieuw bedrijfsprofiel wil Google zeker weten dat jij de eigenaar bent. Daarom moet je jouw bedrijf verifiëren. Dit kan op verschillende manieren, zoals via een verificatiecode per post of een video-opname van je bedrijfslocatie.

2. Vul je adres, openingstijden en website in
Vul je bedrijfsgegevens volledig in. Dit maakt het voor klanten makkelijker om contact op te nemen of jouw bedrijf te vinden. Zorg dus voor een correct adres en de juiste openingstijden. Je wilt namelijk voorkomen dat klanten voor een dichte deur staan. Dit kan anders negatieve reviews opleveren.
Vul je adres in
Vermeld je volledige adres als klanten je op locatie kunnen bezoeken. Werk je op locatie bij klanten, bijvoorbeeld als loodgieter of stukadoor? Dan kun je een servicegebied aangeven in plaats van een vast adres.
Vanuit het oogpunt van SEO (zoekmachine optimalisatie) is het wel beter om een fysieke locatie op te geven. Het liefst in de buurt waar jij actief bent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een fysieke locatie bijdraagt aan je zichtbaarheid.
Zorg dat dit adres op meerdere plekken staat vermeld, zoals op je website en lokale bedrijfsgidsen. Google kijkt namelijk of hetzelfde adres vaker voorkomt op internet.
Pas je openingstijden aan
Vul je openingstijden in voor elke dag van de week. Vergeet daarbij niet om afwijkende tijden toe te voegen, bijvoorbeeld tijdens feestdagen. Zo voorkom je dat klanten voor een gesloten deur staan.
Ben je tijdelijk gesloten vanwege vakantie of verbouwing? Geef dit dan aan als ‘tijdelijk gesloten’ in Google Mijn Bedrijf. Vermeld op je website waarom je dicht bent en wanneer je weer open gaat. Dat geeft duidelijkheid én voorkomt verwarring.
Openingstijden kunnen invloed hebben op je vindbaarheid in Google. Uit ervaring blijkt dat sommige bedrijven lager in de zoekresultaten verschijnen zodra ze gesloten zijn. Google wil namelijk zo relevant mogelijk blijven voor mensen die nú zoeken.
Kijk daarom eens naar de openingstijden van je concurrenten. Zijn zij allemaal tot 17:00 uur open? Dan kan het interessant zijn om bijvoorbeeld een periode te experimenteren om tot 18:30 uur open te blijven. Zo vergroot je je kans om bovenaan te staan wanneer anderen al dicht zijn.

Voeg je website toe
Heb je een eigen website? Voeg dan de URL toe. Dan kunnen klanten gelijk doorklikken voor meer informatie en eventueel (online) een afspraak maken. De website is zichtbaar in je bedrijfsprofiel.
In sommige branches is het ook mogelijk om een ‘boekingslink’ op te geven. Zo worden klanten direct naar de juiste pagina geleid om een afspraak te maken, zoals de tandarts op onderstaande foto.

4. Vul je telefoonnummer en WhatsApp in
Voeg een telefoonnummer toe waarop je bereikbaar bent. Dit mag een vast of mobiel nummer zijn, zolang je er maar tijdens openingstijden op reageert. Klanten waarderen het als ze snel iemand te spreken krijgen.
- Gebruik een nummer waar je goed bereikbaar op bent.
- Vermijd een voicemail: klanten willen iemand spreken.
- Snelle reactie zorgt voor een positieve klantbeleving.
Sinds 2025 is het ook mogelijk om je WhatsApp te koppelen aan Google Mijn Bedrijf. Dit is een nieuwe functie waarmee klanten direct een WhatsApp-bericht kunnen sturen. Dit verlaagt dus de drempel om contact op te nemen. We zien dat nog niet heel veel bedrijven deze functie gebruiken. Doe je voordeel er dus mee.
De voordelen van WhatsApp in je profiel zijn dan ook:
- Het valt op in Google, want weinig bedrijven gebruiken het nog.
- Klanten kunnen sneller contact opnemen.
- Het is persoonlijker dan een contactformulier.
Hulp nodig met je Google Bedrijfsprofiel?
Laat het ons weten. Dan kijken we direct met je mee. Zo weet je zeker dat je goed bedrijfsprofiel maakt en optimaliseert.
Je blijft op deze website
5. Vul een bedrijfsomschrijving in
Voeg een korte omschrijving van je bedrijf toe. Dit is de plek waar je het bedrijf kunt introduceren en laten zien wat je doet. Het helpt klanten om een beter beeld te krijgen van jouw bedrijf. Daarnaast kun je inspelen op zoekintenties. Dit doe je door bepaalde zoekwoorden te gebruiken en door aan te geven in welke regio je actief bent.
Hieronder een paar tips:
- Zet het belangrijkste aan het begin, zoals je bedrijfsnaam.
- Geef aan wat je onderscheidt van anderen.
- Vul plaatsen in waar je actief bent.
- Gebruik zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
- Zet geen links in je omschrijving.
Maak het niet te overdreven en zie het niet als advertentie. Het is eigenlijk een soort van ‘over ons’ pagina die je waarschijnlijk kent van websites. Daarnaast kun je ook kijken wat concurrenten daar hebben staan die in de top 3 staan van jouw zoekwoord.
Het is niet nodig om alle regio’s te noemen waar je actief bent. Noem bijvoorbeeld de drie grootste plaatsen. Wil je gevonden worden op meer regio’s? Maak dan aparte plaatsnaam-pagina’s aan op je website. Dit helpt bij je lokale vindbaarheid in Google.

6. Kies de juiste (primaire) categorie
Het kiezen van de juiste categorie is belangrijk. Google hecht hier veel waarde aan, omdat het inspeelt op de zoekintentie van klanten. Het bepaalt mede bij welke zoekopdrachten jouw bedrijf naar voren komt.
Stel dat je voornamelijk pizza’s verkoopt: kies dan voor ‘Pizzeria’ en niet alleen voor ‘Restaurant’. Hoe specifieker je bent, hoe beter Google jouw bedrijf kan matchen met relevante zoekopdrachten.
Je kunt kiezen tussen een primaire categorie en meerdere subcategorieën. Gebruik in elk geval deze tips:
- Kies de categorie die zo specifiek mogelijk is.
- Voeg aanvullende categorieën die passen bij je aanbod.
- Gebruik alleen categorieën die relevant zijn voor je bedrijf.
Een beautysalon kan als primaire categorie kiezen voor ‘Schoonheidssalon’. Aanvullende categorieën kunnen zijn ‘Huidverzorgingskliniek, nagelstudio, wimpersalon, ontharing met laser’. Stel dat jouw bedrijf zich voornamelijk richt op laseren. Dan is je primaire categorie: Ontharing met laser.

Maak je Google bedrijfsprofiel (GMB) completer door je diensten of het menu te vermelden. Zo kan Google je bedrijf nog beter begrijpen en dat draagt bij aan je lokale vindbaarheid (SEO). Daarnaast kunnen klanten eenvoudig zien wat jouw bedrijf te bieden heeft.
Vooral in de horeca is dit belangrijk. Klanten kijken vaak eerst online naar het menu voordat ze een reservering maken. Zorg er dus voor dat je menukaart zichtbaar is in je profiel. Je kunt het handmatig toevoegen, maar ook een PDF-bestand of een foto van de menukaart uploaden.
Met deze optie heb je dus deze voordelen:
- Klanten zien gelijk wat je te bieden hebt.
- Google begrijpt je aanbod beter.
- Draagt bij aan je lokale vindbaarheid.
Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om prijzen erbij te vermelden. Dat kan ook voor beautysalons handig zijn, als klanten een vergelijking willen maken.
8. Voeg foto’s toe
De uitstraling van je Google Bedrijfsprofiel is belangrijk. Klanten krijgen een eerste indruk op basis van foto’s. Zorg er daarom voor dat je goede en recente beelden toevoegt. Denk aan foto’s van je locatie, je team of resultaten van je werk.
Houd in elk geval rekening met deze punten:
- De foto is op locatie gemaakt.
- Het beeld is scherp en van goede kwaliteit.
- Het past bij de uitstraling van je bedrijf.
Door zelf foto’s toe te voegen, houd je meer controle over hoe jouw bedrijf wordt gepresenteerd in Google. Klanten kunnen namelijk ook foto’s uploaden bij het schrijven van een review. Je wil natuurlijk voorkomen dat een minder mooie foto (of bij een negatieve review) het eerste is wat mensen zien.
Je kunt deze klantfoto’s niet zomaar verwijderen, tenzij ze in strijd zijn met de richtlijnen van Google. Door zelf actief foto’s en video’s toe te voegen, zorg je dat jouw bedrijfsprofiel er goed uit ziet.

9. Beantwoord en verzamel actief reviews
Reviews zijn erg belangrijk voor je Google Bedrijfsprofiel. Ze zorgen voor vertrouwen bij nieuwe klanten. Daarnaast spelen ze een rol in je lokale vindbaarheid. Bedrijven met veel positieve reviews komen hoger in de zoekresultaten. Ga dus actief reviews verzamelen.
Gebruik deze tips:
- Zorg voor recente reviews.
- Vraag om een review als de klant enthousiast is.
- Maak het eenvoudig: plaats een review bord.
Het reageren op negatieve reviews is belangrijk. Zo laat je zien dat je feedback serieus neemt en je kunt de slechte klantervaring wellicht nog ombuigen met een goede oplossing. Vergeet daarnaast niet om ook goed op alle positieve reviews te reageren. Zo zien anderen dat je klantenservice op orde is en dat je beoordelingen waardeert.

10. Plaats regelmatig updates (Google Post)
Google Posts zijn korte berichten die verschijnen bij je bedrijfsprofiel. Hiermee kun je nieuws of updates delen over je bedrijf. De berichten zijn direct zichtbaar als potentiële klanten je opzoeken. Zo laat je zien dat je actief bent en kun je de positieve kanten van je bedrijf extra toelichten.
Zo had een ondernemer onlangs een mooie samenwerking met Starbucks. Dit werd gedeeld in een Google Post, zodat iedereen deze samenwerking kon zien. Dit straalt extra vertrouwen uit.
Probeer elke paar weken een post te plaatsen over bijvoorbeeld:
- Resultaten of successen bij klanten
- Tijdelijke acties of aanbiedingen
- Nieuwe diensten of producten
- Veranderingen in openingstijden
Gebruik duidelijke afbeeldingen en schrijf een goede tekst. Let daarnaast op correct taalgebruik. Een bericht met veel spelfouten kan juist een slechte indruk achterlaten.

Het is mogelijk om je social media accounts toe te voegen. Dit is een goede toevoeging, omdat veel klanten naast je website ook op social media kijken. Zo krijgen ze een beter beeld van je bedrijf. Ze zien wat jullie dagelijks doen en wat de sfeer is.
Zorg er wel voor dat je actief bent op deze kanalen. Voorkom dat klanten op een leeg profiel komen of dat het laatste bericht van een jaar geleden is. Het is beter om één actief account toe te voegen dan vier inactieve profielen.
Gebruik deze tips:
- Voeg alleen actieve accounts toe.
- Koppel alleen accounts die relevant zijn voor je doelgroep.
- Controleer of de links goed werken na het toevoegen.
Hulp nodig met je Google Bedrijfsprofiel?
Laat het ons weten. Dan kijken we direct met je mee. Zo weet je zeker dat je goed bedrijfsprofiel maakt en optimaliseert.
Je blijft op deze website